Българинът не може да спре и не може да бъде отучен да пуши

19650
Българинът не може да спре и не може да бъде отучен да пуши
Снимка: БГНЕС

Имаме закон, който не може да бъде изпълнен и това ни кара отново да се върнем към идеята за обсъждане на проекта в НС за облекчаване на този режима за тютюнопушене, който в момента съществува в България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Спас Панчев, лидер на Земеделски съюз „Александър Стамболийски” и заместник председател на Коалиция за България.

„Вече две години има пълна, тотална забрана на тютюнопушенето. За съжаление, това е добра идея, но не може да бъде реализиран в България по няколко причини. Първо, българинът не е готов за такъв закон. Второ, практиката в Европа показва, че толкова стриктен закон почти няма в друга държава. Трето, бизнесът, за съжаление, беше повлиян в огромна степен от забраната за тютюнопушене и фалираха доста фирми. Четвърто, контролът не може да бъде осъществен в такава степен, че да се проверяват всички заведения и да се спре тютюнопушенето. Сега в почти всички заведения се пуши”, допълни той.

България се намира за първи път в антиевропейска кампания на българска територия

„България се намира за първи път в антиевропейска кампания на българска територия. Такова чудо се случва за първи път. Да имаме ...

Затова къде предлагат да бъде разрешено тютюнопушенето, Панчев коментира: „Поне в нощните заведения, където няма млади хора, младежи под 18 години да бъде разрешено тютюнопушенето и в заведения, в които има изградени вентилационни системи и осигуряване на свеж въздух, заграден от местата, където се хранят непушачи да бъде разрешено с две идеи. Първо тези, които преди три години ГЕРБ разреши да се пуши, където има вентилационни системи и година след това заведенията трябваше да забранят тютюнопушенето, заради новия закон. Много фирми инвестираха десетки хиляди в тези инсталации и не можаха да ги изплатят. Поне в тези, в които има изградени инсталации и собствениците желаят да е разрешено тютюнопушенето, да изградят такива системи. Трябва да има и обозначение на заведението дали е разрешено тютюнопушенето”, посочи той.

„Надявам се това да стане достояние преди изборите за европарламент на 25 май, защото разглеждането също ще изисква определено време. Ако е така, както се надявам да се случи, да има либерализация, на есен и следващата зима да бъде разрешено тютюнопушенето и в затворените заведения достъп да имат и пушачи и да бъде осигурен въздух, който да не влияе на здравето на хората”, каза още Спас Панчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com