Нуждая се от пари, пари - звънки, пълноценни пари

13354
Нуждая се от пари, пари - звънки, пълноценни пари
Снимка: Getty Images/Guliver

С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приканистраните-членки на ЕС да одобрят и да инвестират в плана му за съживяване на икономиката на Европа.

"Приносът на държавите в Европейския фонд за стратегическите инвестиции ще умножи" финансирането на проекти, подчерта той на дебат в Европейския парламент в Страсбург. "Много държави проявиха потенциален интерес. Сега очаквам конкретни предложения, а не само "думи, думи". Нуждая се от "пари, пари", звънки, пълноценни пари", заяви Юнкер.

Той припомни също така, че Украйна, втора тема на дискусиите на срещата на върха, "се нуждае от два милиарда евро". "Държавите ще трябва да се бръкнат и да придадат по-голяма гъвкавост на европейския бюджет, защото кредитната линия за тези помощи беше намалена до много малък пакет и ако използваме всичко за Украйна, няма да остане нищо", предупреди Юнкер.

Не, не заблуждавам, аз съм истината

Това заяви икономистът Владимир Каролев след жесток скандал с Мика Зайкова и Пламен Димитров от КНСБ в сутрешния блок на Нова телевизия...

Европейските лидери ще обсъдят в края на седмицата в Брюксел инвестиционния план за три години, предложен от Юнкер, който трябва да позволи мобилизирането на 315 милиарда евро. Европейският бюджет и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) трябва да предоставят 21 милиарда евро гаранции на Европейския фонд за стратегически инвестиции, за да бъдат привлечени частни инвестиции. Неговата способност да мобилизира средства ще се увеличи, ако държавите също дават гаранции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com