Крайно време е да започнем да взимаме заеми

15702
Крайно време е да започнем да взимаме заеми
Снимка: БГНЕС

Крайно време е да започнем да взимаме заеми и да следваме световната тенденция на дългова икономика, в която нищо не се връща. Това заяви пред ТВ7 математикът Михаил Константинов. Той посочи, че средният дълг на жител на Земята е в размер на 130 хил. - било долара или евро. В същото време нашият дълг на глава от населението е под 10 хил. лв., което е 13 пъти по-ниско. По думите на експерта никой няма да върне и един долар, включително и гърците, които в момента имат заем от 300 млрд. евро.

Образно той обрисува ситуацията така: гърците седят на отрупана с ястия трапеза - ядат и се веселят, от време-навреме играят сиртаки. На съседната маса сме ние на сух хляб и се чудим какво ще стане, ако си поръчаме кебапче.

Като не вземем дълга от 16 млрд. лева, Манолова ще си изтегли "горановките"

Така Муравей Радев коментира горещата тема за новия дълг и защо всъщност това не е нов дълг. Това е ратификация на посредници, не на дъ...

Проф. Константинов заяви, че тази дългова икономика ще доведе до световна катастрофа, в която и ние ще понесем последствията. Тогава обаче ще стане ясно, че сме се минали, тъй като не сме се възползвали като всички останали. По думите му тактиката на икономии на Дянков е била "възможно най-идиотската", защото е довела до тотално затягане на коланите. Заради това в мизерия си отидоха много хора, допълни гостът.

Гостът смята, че може да се взимат дългове, но да се краде по-малко. В момента у нас се краде чудовищно - около 60%, допълни проф. Константинов. Той посочи, че най-засегнати са енергетиката, пътното строителство и здравеопазването. Бюджетът на Здравната каса е скочил 1000%, а здравните услуги не са се подобрили изобщо, допълни експертът.

Аз съм песимист и смятам, че ние колкото вземем, ще върнем до стотинка, заяви журналистът Иван Бакалов. Според него част от политиците и анализаторите се държат лицемерно - само преди година и половина те критикуваха Орешарски за желанието му да вземе далеч по-малък заем, организираха се протести, а сега няма никаква реакция. Част от тези хора дори обясняват каква ще е ползата от заема, допълни Бакалов.

Според него правителството няма да падне. Борисов има възможности да прави коалиции, докато си изкара мандата, или пък ще предизвика предсрочни избори, когато на него му е удобно.

С приемането на нов закон за дискриминацията официално ще бъде сменен полът в парламента

С тази реплика депутатът от "Атака" Десислав Чуколов показа позицията на националистите относно новата законодателна инициатива на парл...

Най-вероятно сумата по заема ще бъде намалена до 12-13 млрд. лв. и всички ще се успокоят, допълни проф. Константинов. И според него правителството няма да падне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com