Ролята на Турция по бежанската криза е на гангстер-изнудвач

5629
Ролята на Турция по бежанската криза е на гангстер-изнудвач
Снимка: БГНЕС

Така евродепутатът Ангел Джамбазки изрази накратко мнението си за вчерашния Европейски съвет, на който бяха обещани 3 млрд. евро и безвизов режим за Анкара.

Първо искаха около 1,5 млрд. евро, сега 3 млрд. евро, после ще поиска сигурно 7 млрд. евро. Ролята на Турция вече е ясна на всички по света – тя контролира бежанския поток, смята Джамбазки относно договорката да се дадат 3 млрд. евро на Турция за борба с бежанската криза.

Ердоган май настъпи мотиката

Красимир Каракачанов каза в студиото на bTV, че свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турски изтребители не е инцидент, а добре ор...

Това, което чух и прочетох, е че парите трябва да се вземат от вноски на страни-членки. Твърдо против съм – и заради морални причини, не само заради икономическото ни състояние. Турция си преследва геополитическите цели и ще продължи да си играе с мигрантския поток. А ЕС е притиснат в ъгъла и търси спасение в „милостта на Турция”, добави Джамбазки пред Нова телевизия.

Какво предлага тогава г-н Джамбазки – Европа има нужда от съюзници, включи се и евродепутатът Илияна Йотова. Това е краен популизъм – стопираме отношенията с Турция, да си гледат там 2 млн. бежанци – няма как да стане. Да не забравяме и други държави като Ливан, които също са приютили милиони и могат да ги пуснат – как ще ги спираме, попита Йотова. Възможно е да се търсят преговори с Турция. Сигурна съм, че вчера (29 ноември), е имало и „невидими” разговори с Анкара. Не видях обаче ангажимент на Турция да обезопаси границата със Сирия, призна Йотова. Вчера се е говорило само по глава 17 – икономика и финанси, не по глава 23, където са сигурност, правосъдие и човешки права, уточни Йотова.

На директен въпрос какво предлага Джамбазки, той отговори, че предлага на Турция ясно да се каже да спре да въоръжава ИД, да купува петрола им, да нарушава човешките права, да не разкъсва Сирия. Какво правим, ако тръгнат 80 млн. турци? Ами 120 млн., продължи Джамбазки. Бежанската криза е следствие от раните в Сирия - това трябва да се реши, опонира Йотова, визирайки широка световна коалиция. Тя добави, че вчера (29 ноември) се е засегнала темата за съвместни патрули по границите с помощ от ЕС. Единственият ни шанс е компромис, подчерта Йотова.

Според Емил Радев, евродепутат от квотата на ГЕРБ, участието на България с пари в случая ще е символично и така е по-добре, отколкото да не се включим и да дойдат повече бежанци. Много важно е, че ще има възможност за реадмисия на бежанци, каза той. Радев е сигурен, че ЕС няма да направи компромис за човешките права и за правосъдието. Той също е съгласен да се каже твърдо на Турция да спре да финансира "Ислямска държава".

Руският морков не сработи и Турция извади тоягата

Русия влезе в Сирия по своя воля. Тя е там по политически причини, не по военни. Русия многократно наруши военното пространство на Турц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com